SparenOver sparen

Waarom zou u genoegen nemen met een spaarrente van 1,3% terwijl u een spaarrente van 1,95% kunt krijgen? De hoogte van de spaarrente die banken willen vergoeden verschilt sterk. De grote Nederlandse banken bieden over het algemeen een lagere spaarrente in vergelijking met de kleinere banken. Zolang banken vallen onder het Nederlandse depositogarantiestelsel loopt u niet het risico om uw geld te verliezen bij een faillissement van de bank.

De spaarrente is op dit moment laag door de lage rente op de kapitaalmarkt. Toch is het verstandig om kritisch te blijven kijken naar uw eigen bank. Periodiek zou u de hoogte van uw spaarrente moeten vergelijken met de maximale rente die u nu kunt krijgen bij andere banken. Voor een verschil van één tiende procent gaat u niet overstappen, maar een verschil van een half procent of meer in de jaarlijkse rentevergoeding kan een groot verschil maken.

Klein verschil in spaarrente, groot verschil in euro's

In tijden met lage spaarrentes liggen de spaarrentes dichter bij elkaar in vergelijking met periodes met hoge spaarrentes. In 2008 kon u een spaarrente krijgen van maximaal 4,25%. De grote Nederlandse banken boden in die tijd slechts 2,6% tot 2,8%. In 2013 zijn de verschillen veel kleiner, maar het loont nog steeds de moeite om over te stappen naar een bank met de hoogste spaarrente. Per juli 2013 was de hoogste spaarrente 1,95%. De Nederlandse grootbanken bleven steken op 1,3%. Stel, u zet €10.000 weg tegen de hoogste rente. De jaarlijkse spaarrentevergoeding bedraagt €195. Had u het bedrag weggezet bij de ABN Amro of de Rabobank, dan had u een spaarrentevergoeding ontvangen van €130. Makkelijker kunt u geen geld verdienen!

Vergelijk op BespaarWijzer alle spaarrekeningen zonder voorwaarden.Depositogarantiestelsel

Spaarrekening of spaardeposito